PRIJAVA NA POSVETonline naročanje

izrezanje hidrokele

Hidrokela testisa je akumulacija serumske tekočine okoli testisa (vodena kila). Nastane kot posledica sekrecije iz ovojnice testisa v mošnji. Ovojnico imenujemo tunika vaginalis.
hidrokela trajanje posega
TRAJANJE POSEGA
45 min
hidrokela anestezija
ANESTEZIJA
splošna/lokalna
hidrokela hospitalizacija
HOSPITALIZACIJA
dnevna bolnišnična/
1 noč
hidrokela čas okrevanja
ČAS OKREVANJA
14 dni
hidrokela nazaj k spolnosti
NAZAJ K SPOLNOSTI
4 - 6 tednov

Hidrokela je nenevarno stanje, ki ga ne smemo enačiti s tumorjem testisa, je pa le tega potrebno izključiti. Hidrokela ne okvari delovanja testisa in ne vpliva na plodnost. Funikulokela je podobno stanje, vendar se v tem primeru serozna tekočina nabira višje v poteku semenskega povesma. Hidrokela je diagnosticirana s pomočjo kliničnega pregleda in s pomočjo slikovnih metod, kot je ultrazvok.

Kakšne so prednosti izrezanja hidrokele (vodene kile)?

Izrezanje hidrokele (vodene kile) je poseg, s katerim izpraznemo tekočino znotraj ovojnice testisa. Namen kirurškega posega je tudi preprečitev ponovnega nastanka.

V primeru, da se hidrokela poveča, se pojavijo težave pri prekomerni velikosti in vas lahko ovira pri vsakodnevnih opravilih. Pojavi se lahko bolečina v modih in občutek polnosti nad modi. Hidrokelo lahko spremljajo tudi ponavljajoča se vnetja testisa.

Najpogostejši razlogi za poseg:

 • nelagodje ali bolečine v modih,
 • ponavljajoče se vnetje testisov,
 • boleči ali ovirani spolni odnosi.

Za odstranitev hidrokele se odsvetuje aspiracija (drenaža) tekočine z iglo, saj je velika verjetnost, da se bo ta ponovno pojavila.  Poseg se lahko zaplete z vnetjem po aspiraciji.

  hidrokela

  INFORMATIVNA CENA

  od 1.500 € ali 42 € mesečno na 36 obrokov 

  Cena posega vključuje:

  • individualni posvet in pregled,
  • operativni poseg,
  • uporabo najboljših materialov,
  • anestezijo,
  • pooperativni pregled.

  Priprava na poseg

  Pred odločitvijo za poseg se oglasite v naši kliniki, kjer se bomo pogovorili o celotnem poteku operacije, vaših željah, možnih zapletih, zdravljenju in okrevanju po samem posegu. Na neobvezujočem posvetu se boste dogovorili tudi o ustrezni higieni operiranega predela pred in po posegu. Na dan operacije morate biti tešči, kar pomeni, da ne smete zaužiti hrane ali tekočine vsaj 6 ur pred posegom.

  Potek izrezanja hidrokele:

  Na dan posega vas bo urolog ponovno pregledal in preveril, ali ste popolnoma seznanjeni o vašem posegu in zdravljenju.  

  Hidrokela se izreže v lokalni anesteziji, v sedaciji ali tudi v splošni anesteziji. Opravi se kirurški rez kože mošnje, ki je minimalen glede na samo velikost hidrokele. Nato sledi rez same ovojnice in izpraznitev vsebine (tekočine). Ovojnico testisa v primeru prevelike velikosti izrežemo in jo prilagodimo, nato pa testis z obmodkom položimo nazaj v mošnjo, kirurško rano anatomsko zašijemo ter nastavimo prevezo.

  Brazgotina se nahaja v poteku kožnih gub mošnje in je dolžine nekaj centimetrov. 

  Okrevanje po posegu:

  Ko je kirurški poseg zaključen, vas premestimo v prostor, ki je namenjen opazovanju. Tam boste pod budnim očesom anesteziologa in urologa, ki je operacijo opravil. Ko vpliv anestezije popusti (običajno 1-2 uri), boste odpuščeni v domačo oskrbo. Včasih je potrebno opazovanje preko noči. V primeru večjega tveganja pooperativne krvavitve je ob samem kirurškem posegu vstavljena drenažna cevka, ki se odstrani dan po operaciji.

  Bolečina je zmerna in in je obvladljiva z uporabo protibolečinskih zdravil, ki so dosegljiva v lekarni (paracetamol). Potrebna je redna higiena spolovila in vsakodnevno previjanje rane. Šivni material je samorazgradljiv in bo izginil v roku dveh do treh tednov.
  V pooperativnem obdobju lahko pričakujete oteklino predela nekje do dveh tednov po posegu in sufuzije (pomodrelost, ki je posledica manjših krvavitev). Dokončno se bo rana zacelila v roku od 4-6 tednov, do takrat pa vam odsvetujemo tudi spolne odnose.

  Po operaciji hidrokele je možen pojav odvečne kože mošnje, kar je posledica akumulacije odvečne tekočine v okolici testisa. V kolikor vas odvečna koža po posegu moti, je le to možno operativno odstraniti.

  Možni zapleti in tveganja:

  V redkih primerih se po posegu pojavi nakopičenje krvi ali lokalna infekcija. V tem primeru ustrezno ukrepamo z antibiotičnim zdravljenjem, le redko je potrebna kirurška reintervencija.

  Namen operativnega zdravljenja je izboljšanje kvalitete življenja in samopodobe posameznika.

  Imate dodatna vprašanja o posegu?

  Vse odgovore lahko izveste na našem neobvezujočem posvetu s kirurgom.

  Trudimo se, da vam zagotovimo vrhunsko izkušnjo pred, med in po posegu. Zato se o vseh želenih aspektih posega lahko dogovorite na našem strokovnem posvetu brez kakršnihkoli nadaljnjih obveznosti.

  Datum posveta boste določili z našim operaterjem in nato po pošti prejeli vse pomembne informacije, da se boste lahko lažje pogovorili o vprašanjih, ki so pomembna za vas.

  Na posvet se lahko prijavite preko spodnjega obrazca ali nam pišite preko elektronske pošte na info@lepotni-kirurgi.si.  

  Veselimo se srečanja z vami.

  VPRAŠAJTE NAS ali se PRIJAVITE NA POSVET S KIRURGOM SPECIALISTOM

  Izpolnite spodnji kontaktni obrazec in v najkrajšem možnem času vam odgovorimo ali vas kontaktiramo, da z vami poiščemo najboljši termin za posvet. Posvet je popolnoma neobvezujoč.

  Hvala za vaše poslano sporočilo. Kontaktiramo vas tekom našega delovnega dne.

  Oops! Something went wrong while submitting the form